Dubbele lange lijnen

 Wat is dubbele lange lijnen?

 

Het werken aan de Dubbele lange Lijnen (DLL) is de belangrijke schakel tussen het werken op de grond en het rijden.

 

In de vorige twee werkvormen (Loswerken en Grondwerk) zijn we voor een groot deel bezig geweest met het proces, de communicatie en het leervermogen.  In de werkvorm DLL gaan we voor het eerst bezig met het verbeteren (veranderen) van de rijtechnische balans van het paard. Het paard leert vanuit zijn eigen gevoel voor (natuurlijke) balans een geheel nieuwe vorm van balans:  ‘de rij-typische’ balans.

 

Deze hebben we nodig om het draagvermogen van het paard verder te ontwikkelen. Uiteraard voor comfort van de ruiter maar niet in de laatste plaats voor de gezondheid van het paard (rug).

 

We werken aan de DLL vanuit twee verschillende posities, die ons beiden instaat stellen om aan verschillende specifieke onderdelen van de rijtechnische balans te werken.

1. Centrumpositie, dit is de plek in het centrum van de cirkel die het paard om ons heen loopt. Bij het werken op de cirkel trainen we voornamelijk de verticale balans van het paard met stelling, buiging en nageeflijkheid als sleutelwoorden.

2. Menpositie, dit is de positie waarin we achter het paard lopen. Vanuit deze positie werken we aan de horizontale balans van het paard. Hier spelen de begrippen tempocontrole en gedragenheid een grote rol. Uiteraard wordt er voldoende aandacht geschonken aan de veiligheid van deze werkvorm.

 


Prijzen

30 minuten: 20 euro

45 minuten: 30 euro 

Opbouw

Dubbele lange lijnen is een ideale manier om je paard in een rijtypische manier te trainen. Het beste is om eerst wat  loswerken en grondwerk te hebben gedaan voordat je hieraan begint.

 

Ook het wennen aan de lijnen moet je opbouwen met begeleiding omdat sommige paarden hier erg angstig van kunnen worden.